
היקיקומורי הוא השם היפני לתופעה של אנשים המבודדים עצמם מהחברה כתוצאה מסיבות אישיות וסביבתיות לפחות למשך מחצית השנה. תופעה זו תפסה את תשומת הלב כבר בשנות השבעים של המאה ה20, התופעה פוגעת בעיקר בצעירים, במתבגרים או בכאלה שהגיעו לבגרות אך עדיין צעירים בגילם. מדובר בצעירים הממשיכים להתגורר בבית הוריהם, או בבתיהם כשהם מנותקים מהעולם. צעירים היוצאים מחדריהם רק לצרכים פיזיולוגיים גופניים כגון שירותים. הם לא מתקשרים עם הסביבה, ואפילו עם הוריהם הגרים עמהם, אך הם מחוברים לאינטרנט במשך שעות רבות מאוד.
במקרים חמורים ההיקיקומורי מתבודד בחדרו במשך שנים רבות. התופעה עלולה להתחיל בגיל בית הספר כסרבנות להגיע לבית הספר שמקורה דיכאון או חרדה. בתרבות היפנית התופעה הזו נחשבת לסטייה חברתית ולא לבעיה לכן משפחות רבות מסתירות ומדחיקות את דבר הפגיעה בילדם ואינם פונים לעזרה חיצונית.
התופעה ביפן נובעת מהרגשת צעירים רבים שהם לא מסוגלים לעמוד בדרישות הגבוהות והבלתי מתפשרות של החברה. כתוצאה מהעדר חניכה משמעותית לעיצוב תפקיד הצעירים כבוגרים תורמים בחברה. שלושה גורמים מרכזיים עיקריים עלולים להשפיע על נטיית צעירים התבודדות להגיע לדרגת היקיקומורי:
- – חברת השפע ביפן מסייעת להורים לתמוך בילדם המתבודד לאורך זמן.
- – חוסר סמכותיות של ההורים, חוסר יכולת של ההורים להשפיע על ילדם, תלות של הילדים בהוריהם.
- -מצב כלכלי שבו הדור הקודם נהנה מתעסוקה לכל החיים, ולדור הצעיר אין ביטחון תעסוקתי, דור שמצפה לו אבטלה ועתיד תעסוקתי עגום.
הבדידות הזו מתפשטת גם במדינות מפותחות רבות והיא מקור דאגה לרופאים ולקובעי מדיניות. המנתח הכללי של ארה"ב הגדיר את התופעה כמגפה המשפיעה על הבריאות כמו השמנה וכעישון. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי מנתה שרה לבדידות. בעולם מבינים שהתופעה היא בעיה שהיקפה וטיבה עדיין לא ברורים. בניגוד לתופעות של השמנה ועישון הניתנים למדידה, הבדידות זה רגש ויש קושי למודדו בערכים מוחלטים. כמו כן תופעת הבדידות הנ"ל היא לא מתאימה להגדרת בידוד חברתי שזו התדירות שאדם יוצר אינטראקציות שונות עם אנשים אחרים. זה גם לא תואם להגדרה של בדידות שנובעת מהרצון להיות לבד. לכן חוקרים בחרו להגדיר את הבדידות הנ"ל כמצב חברתי נתפש, או כפער בין רצונו של האדם למערכות יחסים חברתיות לבין מימושן בפועל. כמובן שיש סיכוי שיתקיים קשר בין מי מצב המבודד בידוד חברתי. הבדידות הנ"ל יכולה להופיע גם בקרב בני אדם שיש להם חברים.